Owijam szparagi paskami tego mięsa i grilluję. To danie obłędnie wygląda i smakuje
Szparagi potrafią być bardzo smaczne, trzeba je tylko odpowiednio przyrządzić. A ponieważ sezon na nie trwa bardzo krótko, warto się nimi nasycić póki czas. Warzywo to doskonale smakuje przyrządzone na patelni, w piekarniku czy na grillu. Dziś proponujemy je właśnie w wersji grillowanej, choć tę samą potrawę można też bez problemu upiec w piekarniku. Nie powstaną wtedy co prawda charakterystyczne paseczki i danie nie będzie, aż tak aromatyczne, ale również będzie doskonale smakować i pięknie się prezentować na talerzach.
Jakim mięsem można owinąć szparagi?
Szparagi to delikatne warzywo, któremu wystarczy 15-20 minut grillowania lub ok. 20 minut pieczenia w 200 stopniach Celsjusza. Z tego powodu najlepiej łączyć je z takim mięsem, które zdąży się upiec w tak krótkim czasie. Może więc to być filet z piersi kurczaka, czy polędwiczki wykrojone z piersi kurczaka albo polędwiczka wieprzowa. Paski mięsa nie powinny być zbyt grube, by szybko się upiekły i by nie przytłoczyły zbytnio warzywa. Oczywiście można też owinąć szparagi plastrami wędzonego boczku lub szynki.
Jak zrobić grillowane szparagi z paskami kurczaka?
Zarówno szparagi, jak i mięso z piersi kurczaka są bardzo delikatne i mogą się wysuszyć w czasie pieczenia. Dlatego nie należy przetrzymywać ich na ruszcie zbyt długo i dodatkowo warto je posmarować marynatą z dodatkiem oleju lub oliwy.
Przepis: Szparagi grillowane z paskami kurczaka
Pieczone na grillu szparagi zawinięte w polędwiczki z kurczaka
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 185 w każdej porcji
Składniki
- 500 g zielonych szparagów
- 12 polędwiczek z kurczaka lub 2 pojedyncze piersi kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek oleju
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie szparagów i mięsaSzparagi umyj, osusz. Każdego szparaga zegnij bliżej końca do tego stopnia, aż się złamie (zdrewniałą końcówkę możesz wykorzystać do przygotowania wywaru lub bulionu warzywnego). Polędwiczki z kurczaka opłucz, osusz.
- Marynowanie szparagów i mięsaZąbki czosnku obierz, przepuść przez praskę, wymieszaj z olejem, octem, odrobiną soli i pieprzu. Przygotowaną marynatą posmaruj szparagi i mięso. Odstaw na 30 minut.
- Owijanie i pieczenie szparagówSzparagi podziel na 4 mniej więcej równe części. Każdy pęczek owiń 3 polędwiczkami. Końce polędwiczek zepnij wykałaczkami. Potrawę połóż na ruszcie grilla i piecz ok. 20 minut, co jakiś czas obracając, by równomiernie się upiekła.
Z czym podać grillowane szparagi z dodatkiem kurczaka?
Upieczone szparagi z dodatkiem pasków z piersi kurczaka warto podać z sosem. Może to być sos serowy czy balsamiczny. Jeden i drugi będzie się dobrze komponował zarówno z tym delikatnym warzywem, jak i z filetem z piersi kurczaka. Do tej potrawy świetnie będą też pasować pieczone ziemniaki, a także porcja lekkiej sałaty z dodatkami.